Otkrijte sedam najčešćih grešaka u životopisu i kako ih možete izbjeći

Dok je većina osoba informirana o tome kako kvalitetno napisati životopis, iznenađujuće je lako napraviti osnovne pogreške – a ako niste svjesni tih pogrešaka, mogli biste ostati bez idealnog posla.

1. Loše oblikovanje

Životopisi koji nisu jasni i lako čitljivi predstavljaju ogroman problem za potencijalne poslodavce koji će taj životopis pregledavati. Statistike pokazuju da se svaki životopis provjerava u prosjeku 8,8 sekundi te je potrebno u tom kratkom periodu ostaviti što bolji dojam. Potrebno je izbjegavati korištenje previše različitih fontova i boja u vizualnom oblikovanju životopisa. Kada je riječ o grafičkom oblikovanju životopisa – manje je više.

2. Prilagodite životopis poslu na kojeg se prijavljujete

Kada je riječ o životopisima, jedna standardna forma ne odgovara svim prijavama. Sadržaj životopisa treba biti prilagođen tvrtki i poziciji na koju se prijavljujete; istaknite sadržaj  kvalitete u životopisu koji će biti najprivlačniji vašem potencijalnom poslodavcu. Uklonite iskustva i poslove koji nisu relevantni za poziciju na koju se trenutno prijavljujete te prilagodite komponente specifičnim zahtjevima.

3. Pravopisne pogreške

Životopis s pravopisnim greškama narušava vaš prvi dojam potencijalnom poslodavcu. Provjerite pravopis i podatke poput kontakta ili zamolite druge da pregledaju vaš životopis prije slanja. Nikada ne sastavljate životopis u zadnji čas – uzmite si vremena i pregledajte pažljivo sadržaj.

4. Laganje

Pomislili ste kako biste mogli „uljepšati“ sadržaj svojeg životopisa? Smislili ste način kako ćete lažno impresionirati potencijalne poslodavce jer ste uvjereni da nitko neće provjeravati napisane činjenice, zar ne? Pogrešno. Iskustva i vještine mogu se vrlo lagano provjeriti; nemojte si priuštiti neugodnu situaciju kada se susretnete s poslodavcem koji će detaljnije proučiti pozadinu vašeg životopisa. Laganje o „vještinama vođenja timova“ ili „izvrsnim komunikacijskim vještinama“ neće vam dugoročno pomoći; vaši planovi će se izjaloviti prvom prilikom kada će vam poslodavac postaviti eliminacijski zadatak u drugom krugu razgovora za posao ili prvom prilikom tokom radnog zadatka nakon zaposlenja.

5. Nedostatak dokaza

Jeste li ikada napisali generičke izjave poput „izvrsno poznavanje informatičkih vještina“ kako bi zadovoljili uvjete natječaja? Vještine iza kojih ne stoji iskustvo ili dokaz predstavljaju smrtonosnu presudu za vaš životopis. Možda vaš potencijalni poslodavac neće tražiti certifikate kako bi potvrdio vaše kompetencije, a u najgorem slučaju možda ćete na razgovoru za posao dobiti pitanje na koje nisu u mogućnosti odgovoriti.

6. Niste objasnili „zašto“

Prije razgovora za posao potrebno je pripremiti usmeno obrazloženje svojeg osobnog i profesionalnog razvoja, odnosno zašto ste poduzimali određene poslovne poteze. Mnogi životopisi daju odgovor na pitanje što kandidat može ponuditi, a rijetki životopisi govore i zašto je kandidat odabrao određeno zvanje ili karijerni put. Pretvorite svoje hobije i posebne vještine u prednost koje će vas istaknuti od ostalih kandidata.

7. Zanemarivanje praznina u vašoj karijeri

Praznine u karijeri vrlo su česta pojava; periodi u kojima niste bili zaposleni niti ste radili na stručnom usavršavanju nisu problem sve dok ih otvoreno ne objasnite potencijalnom poslodavcu. Nije sramotno objasniti poslodavcu razdoblje koje ste proveli bez posla zbog bolesti ili osobnih problema. Mnogi mladi često se susreću s ovim problemom nakon završetka fakulteta; nezaposleni su jer ne dobivaju poslove zbog manjka iskustva.