Promjena radnog mjesta

Kako se prilagoditi novoj radnoj okolini

Promjena radnog mjesta podrazumijeva i adaptaciju na novo okruženje i novu politiku tvrtke. Većina pridošlica uvelike se fokusira na posao i kako ostaviti dobar dojam na nadređene i ostale kolege, pri tome u potpunosti zanemarujući različite kulturne aspekte nove tvrtke. U nastavku donosimo četri različitih dimenzija kulture na koje biste trebali obratiti pažnju:

Odnosi

Tvrtku čine osobe, iako povezane radnim odnosom, te osobe trebaju i nerijetko biti u kontaktu izvan radnog vremena. Ono što razlikuje tvrtke primarno je način na koje njeguju odnose te koliko su spremni uložiti u kvalitetnu komunikaciju. Određene organizacije cijene i potiču druženje svojih članova tima i izvan radnog vremena. Neke tvrtke preferiraju komunikaciju putem e-pošte ili slanjem poruka različitim medijima. Kratkom opservacijom moguće je u kratkom roku vidjeti modus operandi međuljudskih odnosan unutar nove tvrtke te im se prilagoditi.

Komunikacija

Vrši li se komunikacija na ležeran ili vrlo formalan način? Kakva je politika obraćanja prema klijentima? Obratite pozornost događa li se komunikacija s nadređenima spontano ili postoji određeni protokol, kao u državničkim radnim strukturama. Ako vam je dodijeljen mentor ili asistent upitajte ga/nju oko dnevnog protoka informacija. Vaši kolege mogu također biti vrijedan izvor informacija. Pokušajte što bolje artikulirati svoja pitanja te pokažite da ste osoba koja želi biti pripremna i informirana. Hijerarhija često sama od sebe određuje način komunikacije, način formuliranja pitanja i određivanje zahtjeva. Pokažite inicijativu prema podređenima, ako postoji takva situacija, te prema svojim kolegama. Postanite dosljedni u svojem stilu komunikacije te dobro promotrite način na koji se kolege pripremaju za sastanke i prezentacije.

Odlučivanje

O korporativnoj kulturi svjedoče i načini donošenja odluka. Neke tvrtke donose odluke na konzultacijama, grupnim sastancima ili službenim privatnim. Iako često krucijalne, neki poslodavci odluke donose i na neformalnim sastancima i u različitim prilikama (na ručku, u kavani). Donose li se odluke timski ili je pravo na donošenje odluka isključivo rezervirano za nadređene? Ovisno o svojem položaju unutar tvrtke, počnite primjenjivati obrasce koje ste uočili kada je donošenje odluka u pitanju. Pridošlice i osobe koje trebaju još napredovati obično se ne ističu kada su odluke u pitanju, pripazite koliko su vaši nadređeni otvoreni za sugestije pri odlučivanju kako ne bi ostavili krivi dojam, pogotovo ako se ne slažete s generalnim zaključcima koje su donijeli vaši nadređeni.  

Individualna perspektiva prema grupi

U tvrtkama koje cijene timski rad, nagrađuju se i napori svih članova tima koji su doprinijeli uspjehu, dok tvrtke koje njeguju individualan pristup imaju tendenciju „isticanja“ pojedinaca unutar skupine. Potrebno je primijeniti u takvim sredinama ambiciozniji pristup inače će vaše radne sposobnosti i kvalitete proći nezamijećeno. Timski orijentirane sredine cijene kvalitetnu komunikaciju među članovima te također ne traže ništa manje od gore navedenih tvrtki koje su individualno nastrojene; biti proaktivan i donositi kreativna rješenja traži se od svakog novog člana tima. Timskog igrača moguće je vrlo lako uočiti stoga obratite pozornost na sastancima koliko često govornik upotrebljava rečenične konstrukcije započevši s „ja“ te koliko se ističu uspjesi grupe, a koliko pojedinaca unutar organizacije.